Den siste tiden har det blitt omtalt flere tilfeller av at beboere på sykehjem har blitt smittet av koronaviruset, etter å ha mottatt en eller to vaksinedoser.
- Ulvik omsorgstun: Seks smittede ved Ulvik omsorgstun var fullvaksinerte (to doser).
- Stabæktunet bo- og behandlingshjem i Bærum: 36 beboere er smittet av koronaviruset etter å ha fått første dose av koronavaksinen. Ni er døde.
- Grimtunet omsorgssenter i Kristiansand: Her ble ni beboere smittet selv om de hadde fått begge vaksinedosene.
Tar tid før man er fullt beskyttet
FHI sier de registrerer alle disse tilfellene, og at de så langt ikke har mottatt meldinger om alvorlig sykdom hos personer som er fullvaksinert.
– Det tar tid fra man er vaksinert til man bygger opp beskyttelse mot covid-19. Det betyr at det vil være noen som blir syke hvis de blir smittet rett etter at de er vaksinert. Og full beskyttelse har man ikke før det har gått cirka en uke etter at man har fått andre dose, forklarer avdelingsdirektør Line Vold i FHI.
Full effekt har man 7–14 dager etter vaksine nummer to for m-RNA vaksinen, ifølge FHI.
I Oslo mener man å se effekt av vaksinasjonen allerede.
– Ja, det kan se sånn ut fra det som rapporteres fra Oslo nå i hvert fall. Og sykehjemmene vil jevnt over være bedre beskyttet mot alvorlig sykdom hos beboerne, sier Vold til NRK.
Tre vaksiner er godkjent for bruk i Norge. BioNTech/Pfizer m.fl. ble godkjent 21. desember 2020, Moderna m.fl. ble godkjent 6. januar og AstraZeneca 29. januar.
Ifølge studiene til Pfizer og Moderna får man mye beskyttelse allerede etter første dose.
Den vesentligste beskyttelseseffekten inntreffer nokså nøyaktig 12 dager etter første dose, ifølge fase 3-studiene deres. Etter dose to får man litt mer.
Når det gjelder AstraZeneca-vaksinen oppnår man god effekt allerede tre uker etter første dose med vaksinen. Man får ikke vesentlig mer effekt av dose to, men det er nødvendig for å oppnå langtidsbeskyttelse, forklarer Line Vold.
Les mer om de godkjente vaksinene nederst i saken.
Mistet livet etter første dose
På Stabæktunet i Bærum har flere beboere mistet livet etter koronasmitte. Det skjedde kort tid etter første dose.
– 6. januar fikk alle de 83 beboerne på Stabæktunet den første vaksinedosen. En drøy uke etter første dose fikk vi et utbrudd, og 36 beboere er blitt smittet, sier smittevernoverlege Bjørg Dysthe til NRK.
En av de smittede hadde ikke fått vaksine på grunn av sykehusopphold.
Ni er nå døde, men om det var koronasmitten som var avgjørende for dødsfallene, er vanskelig å si. Gjennomsnittsalderen blant de døde var rundt 95 år.
– Dødsfallene er sammenfallende med covid-sykdom, men det er alltid vanskelig å vite hvor avgjørende det har vært med tanke på dødsfall, sier Dysthe.
Hun sier relativt mange av de smittede er i ferd med å bli erklært som friske. Når de er det, skal det gå tre uker til de får dose to.
Da smitteutbruddet skjedde på Stabæktunet, ble den andre vaksinedosen utsatt til de hadde bedre oversikt. 27 beboere har nå fått dose to, og ingen av dem er smittet. Ytterligere 20 skal om kort tid få dose to.
Kommunen sendte prøver til FHI, og har nå fått avkreftet at det skal dreie seg om noen av de kjente muterte virusene med økt smittsomhet.
Kommuneoverlegen: – Tyder på god effekt
Ni smittede beboere på Grimtunet i Kristiansand hadde fått begge vaksinedosene, ifølge kommuneoverlegen.
– Beboerne har sannsynligvis blitt smittet på et tidspunkt veldig nær andre vaksinedose, altså før vaksinen har hatt full effekt, sier kommuneoverlege i Kristiansand Styrk Fjærtoft Vik til NRK.
Kommuneoverlegen forteller at beboerne har et ganske mildt sykdomsforløp.
– Alt tyder på at vaksinen har hatt en viss effekt, og det er vi glad for, sier han.
Onsdag døde en beboer med koronasmitte. Vedkommende hadde ikke fått vaksine, og var altså ikke blant de ni.
Prøvene er sendt til FHI for analyser. Vik har sagt at man ikke har noen grunn til å tro at det er en spesielt hissig virusmutasjon som har forårsaket utbruddet.
Ulvik-ordfører Hans Petter Thorbjørnsen har bekreftet at de seks som er smittet ved Ulvik omsorgstun var fullvaksinerte.
– Smittesporingsteamet ser på hvordan smitten har kommet inn på omsorgstunet. Så har det blitt sagt hele tiden at de som er fullvaksinerte kan fortsatt bli smittet, men sykdomsforløpet er da mye mildere, sier Thorbjørnsen til NRK.
Det er tidligere opplyst at om lag to av tre positive koronaprøver som er analysert i Ulvik har gitt utslag for den den muterte varianten av koronaviruset som først ble påvist i England.
Mange dødsfall hver uke
Torgeir Bruun Wyller er professor i geriatri på Universitetet i Oslo. Han mener det er viktig å vite hvilken gruppe som er på norske sykehjem.
– Et viktig moment er at for å få plass på sykehjem i Norge, må man være ganske syk. Nokså mange på norske sykehjem har kort tid igjen av livet, sier Wyller til NRK.
Hver eneste uke dør det mellom 300 og 400 personer på norske sykehjem, forteller han. Så rent statistisk er det å vente noen dødsfall av dem som er vaksinert.
– Men så er det viktig å legge til at i studiene som ga grunnlaget for godkjenning av vaksiner har det antagelig vært med få personer som er så skrøpelige som dem på norske sykehjem. Man kan derfor ikke utelukke at vaksinebivirkninger kan bli alvorlige hos de aller skrøpeligste, sier professoren.
Han mener likevel at det store flertall av sykehjemspasientene har mye større nytte enn risiko ved å bli vaksinert.
– Ikke bare for å leve lenger, men vel så mye for at man kan trappe ned på smittevern, som for eksempel det å kunne få besøk. Det er mange som lider ganske sterkt av smitteverntiltakene, sier han.
AstraZeneca, Universitetet i Oxford
Koronavaksinen som er utviklet ved Universitetet i Oxford hindrer symptomer på covid-19 i 70 prosent av tilfellene, oppgir selskapet. Vaksinen er tatt ut av det norskevaksinasjonsprogrammet etter flere alvorlige bivirkninger.
Biontech, Fosun Pharma og Pfizer
Det tyske legemiddelselskapet BioNTech melder at deres koronavaksine har vist seg å være 95 prosent effektiv. Norge startet vaksinering med denne 27. desember 2020.
Johnson & Johnson
Vaksinen ble godkjent for bruk i EU og Norge 11. mars 2021. Den ble derimot tatt ut av det norske vaksinasjonsprogrammet i mai på grunn av risiko for alvorlige bivirkninger.
Novavax med samarbeidspartnere
Novavax ble 20. desember godkjent for bruk i EU. Vaksinen er rundt 90 prosent effektiv mot de opprinnelige variantene, men det er ukjent hvor godt den fungerer mot delta- og omikronvariantene.
Moderna
Moderna er godkjent i EU og Norge. Vaksinering med Moderna er i gang i Norge